czwartek, 15 marca 2018

GNIAZDKA BEZOWE Z KIWI



Dzisiaj przedstawiam Wam iście wiosenną propozycję (miejmy nadzieję, że przegoni już tą przeciągającą się zimę :))- bezowe gniazdka z kremem i kiwi. Bezy są bardzo delikatne, kruche; krem to tradycyjna masa śmietankowa, która idealnie pasuje do bezowych ciastek. Dzięki dodatkowi kiwi deser nie jest za słodki i swoim kolorem kojarzy się z wiosenną aurą. Do dekoracji można oczywiście użyć dowolnych owoców- świetnie sprawdzą się brzoskwinie, maliny czy truskawki. Samą bezę można również urozmaicić- ja swoje zabarwiłam barwnikiem zielonym i pomarańczowym, tak, że wyszły delikatnie pastelowe. Jeśli szukacie lekkiego, wiosennego deseru, to spróbujcie koniecznie :)





Składniki:

4 białka
200g drobnego cukru
zielony i pomarańczowy barwnik spożywczy

200g śmietanki 30%
250g mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru

2-3 kiwi


Jeśli robisz bezę po raz pierwszy, warto zajrzeć tutaj.

Z tej porcji wychodzi około 12 gniazdek.

Do metalowej miski wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić mikserem do momentu, aż masa będzie sztywna. Następnie dodawać cukier, po łyżce, cały czas miksując do momentu, aż cały cukier rozpuści się w białkach, a masa będzie błyszcząca.

Masę podzielić na dwie (lub więcej) części i dodać do każdej inny barwnik; wymieszać delikatnie łyżką. Barwniki płynne słabo barwią masę, najlepsze będą te w żelu.

Masę umieścić w rękawach cukierniczych (lub jednym, jeśli nie używacie barwnika) i wyciskać: najpierw spód (o średnicy około 8-9cm) a następnie boki, tak, aby środek ciastka pozostał pusty. Ja do gniazdek użyłam tylki Wiltona 1M, jednak możecie użyć dowolnej, najlepsze będą jednak te większe- wtedy ścianki gniazd nie opadną.

Bezy piec w 100ºC przez około 1,5 godziny. 

Śmietanę, mascarpone i cukier puder ubić razem na sztywną masę.

Kiwi pokroić w plastry, a te przekroić jeszcze na pół. 

Gniazda wypełniać kremem; może on wystawać ponad gniazdko. Następnie na wierzchu układać kiwi. Dekorowanie kremem i kiwi powinno się odbyć tuż przed podaniem, bo bezy dosyć szybko miękną. 

Przechowywać w lodówce.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz