Witajcie w marcu! Za oknem śnieg i mróz i nic nie wskazuje na to, że już niedługo ma przyjść wiosna. Może ten pyszny sernik z malinami ją przywoła? Do ciasta nie trzeba używać świeżych malin, więc możecie wykorzystać swoje zimowe zapasy, a samo przygotowanie jest banalnie proste i wyjdzie naprawdę każdemu :) Dzięki dodatkowi mascarpone, sernik jest bardziej kremowy i delikatny, a kwaskawe owoce przełamują słodkość masy serowej. Chciałam, by sos malinowy znajdował się tylko na górze i kontrastował z kolorem sernika, jednak jeśli chcecie, możecie wymieszać maliny razem z masą, tak by powstał jednolicie różowy sernik. Ten przepis idealnie też nadaje się, gdy nie macie ochoty na owocowe ciasto- po prostu zrezygnujcie wtedy z malin. Spróbujcie koniecznie :)
Składniki:
1kg twarogu
(ser do sernika w wiaderku lub co najmniej 3-krotnie zmielony zwykły twaróg)
250g serka mascarpone
100g miękkiego masła
szklanka drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy lub pasta z wanilii
spód:
150g ciastek maślanych
70g płynnego masła
sos malinowy:
350g malin świeżych lub mrożonych
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Maliny umieścić w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotować do czasu, aż zmniejszą swoją objętość o około 1/3. Następnie owoce przetrzeć dokładnie przez sitko i odstawić do przestygnięcia.
Ciastka maślane zblendować na proszek, dodać do nich masło i wymieszać; masa powinna mieć konsystencję mokrego piachu. Przełożyć spód do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno) i wyrównać. Włożyć do lodówki.
Masło, cukier i wanilię umieścić w dużej misce i ucierać, aż masa stanie się puszysta i zbieleje. Następnie dodać do niej twaróg i mascarpone, krótko zmiksować do połączenia się składników. Na końcu dodać jajka i obie mąki i krótko zmiksować.
Masę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Na masę serową przelewać partiami sos malinowy, robiąc wzorki. Ja na końcu przemieszałam masę widelcem, łącząc maliny z masą serową, aby osiągnąć efekt marmurkowy.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC i piec około godziny (termoobieg) lub 1,5 (góra dół).
Po upieczeniu oddzielić boki ciasta od ścianek tortownicy i pozostawić sernik do ostygnięcia w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Ciasto nie musi być przechowywane w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz