piątek, 14 kwietnia 2017

BABKA MARMURKOWA




Babka marmurkowa- pyszne, szybkie i proste ciasto, które gości na stole świątecznym u mojej Babci od kilkunastu lat. Ciasto jest odpowiednio wilgotne, waniliowo- kakaowe; moje ulubione połączenie to kawałek babki z kubkiem gorącego kakao. Świetnie sprawdza się na Wielkanoc, ale piekę ją właściwie przez cały rok. Można polać ją lukrem, czekoladą, posypać zmielonymi orzeszkami, podajcie ją jak tylko chcecie :) U mnie sprawdza się w najprostszej wersji- z cukrem pudrem. Spróbujcie ją zrobić na Święta- jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu :)






Składniki:

400g mąki pszennej
1 szklanka cukru
200g miękkiego masła
4 jajka
200ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
szczypta soli


Aby przygotować ciasto, należy utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać jajka, na końcu 150 ml mleka. Do powstałej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Połowę masy przełożyć do foremki do babki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pozostałe ciasto zmiksować z kakao i resztą mleka. Wylać masę kakaową na jasne ciasto. Widelcem przemieszać masę w foremce, by po upieczeniu widoczne były "esy- floresy".

Ciasto wsadzić do piekarnika nagrzanego do 185ºC i piec przez około 50 minut, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz