piątek, 23 marca 2018

MAZUREK





Przedstawiam Wam kolejny rodzinny przepis, tym razem wielkanocny- pyszny mazurek z bakaliami. Odkąd pamiętam, moja babcia i moja mama robiły to ciasto, nieodmiennie kojarzy się z Wielkanocą i pierwszymi dniami wiosny. Mazurek jest dosyć ciężki i sycący, będzie idealny, jeśli Święta spędzacie w dużym gronie- z pewnością dla każdego wystarczy :) Do przełożenia tego ciasta wykorzystuje się trzy nadzienia: krem orzechowy, dżem truskawkowy i maślany krem cytrynowy. Wszystkie te smaki wspaniale się przenikają, do tego bakalie... pyszności. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jestem pewna, że spodoba Wam się ta świąteczna propozycja :)




Składniki:

4 szklanki mąki
4 żółtka
300g masła
4 łyżki śmietany
2 łyżki cukru waniliowego

Krem orzechowy:

3/4 szklanki kaszy manny
200g orzechów włoskich
3 łyżki cukru

Krem cytrynowy:

200g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
400ml mleka
budyń waniliowy na 0,5l mleka
4 żółtka
sok z jednej cytryny

Dodatkowo:

250g dżemu truskawkowego

Do dekoracji:

100g orzechów laskowych
100g migdałów
50g orzechów włoskich


Na początku należy zagnieść kruche ciasto: przesiać na stolnicę mąkę, dodać cukier i masło i szybko posiekać. Zrobić w masie dołek, wbić do niego żółtka i dodać śmietanę. Zagnieść ciasto, podzielić na trzy równe części i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Po tym czasie wyjąć jeden kawałek ciasta i pokroić go w równe plastry. Wylepiać ciastem prostokątną formę 36x25cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Nakłuć kruche ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Piec około 20 minut, do zezłocenia się ciasta. 
Z dwoma pozostałymi kawałkami ciasta postępować tak samo. Ważne jest, aby ostrożnie postępować z upieczonym już kruchym ciastem, delikatnie przekładać go z blaszki (koniecznie na papierze do pieczenia! Do każdej porcji ciasta trzeba użyć nowego kawałka papieru). Kruche blaty zostawić do ostygnięcia. Można upiec je dzień lub dwa przed przekładaniem mazurka, trzeba wtedy przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przygotowanie kremu orzechowego zaczynamy od ugotowania kaszy manny na wodzie tak, aby była bardzo gęsta. Mielimy orzechy i razem z cukrem dodajemy do ugotowanej kaszy. Krem odstawić do ostudzenia.

Aby przygotować krem cytrynowy, trzeba ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, z użyciem mniejszej porcji mleka (nie dodawać cukru). Gorący budyń przykryć szczelnie folią spożywczą- dzięki temu nie wytworzy się na nim kożuch. Odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając masę. Później partiami dodawać budyń. Na samym końcu dodać sok z cytryny- do smaku; ja dodaję sok z całej cytryny, wtedy krem jest mocno cytrynowy, jeśli chcecie, aby krem miał tylko posmak cytryny, dodajcie sok z połowy owocu. 
Około 5 łyżek kremu odłożyć do dekoracji (lub więcej, zależnie od tego, jaki macie pomysł na dekorację).

Mazurek należy składać dzień przed podaniem, u mnie zwykle jest to Wielka Sobota.

Na prostokątnej paterze ułożyć blat ciasta. Przykryć go kremem orzechowym, wyrównać. Położyć kolejny blat ciasta; posmarować go dżemem. Przykryć kolejnym blatem i wyłożyć kremem cytrynowym, wyrównać; posmarować nim również boki. 
Udekorować wierzch ciasta pozostałym kremem, orzechami i migdałami.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Smacznego i Wesołych Świąt :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz