wtorek, 27 marca 2018

SERNIK KAJMAKOWY




Ten sernik to, według mnie, ideał pod względem konsystencji- jest kremowa, delikatna, bez cienia grudek czy nierówności, rozpływa się w ustach. Spód urozmaiciłam orzechami, które bardzo dobrze komponują się z kajmakowym posmakiem ciasta. Kajmak nie jest tutaj smakiem, który dominuje nad wszystkimi innymi- raczej tworzy z nimi harmonię i nie wybija się na pierwszy plan. Dopełniającym smak akcentem jest polewa kajmakowa. Według mnie, ten sernik zasługuje na najwyższe noty i sprosta oczekiwaniom najbardziej wybrednych smakoszy. Zbliża się Wielkanoc, może to dobry moment, by wypróbować ten przepis? :)




Składniki:

70g masła
50g orzechów laskowych
100g herbatników

100g masła
1/4 szklanki drobnego cukru
3 jajka
600g twarogu
250g mascarpone
łyżka mąki ziemniaczanej
400g masy kajmakowej

100g masy kajmakowej
2 łyżki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Aby zrobić spód, należy zmielić orzechy i herbatniki. Roztopić masło, a następnie wymieszać ze zmielonymi składnikami. Tortownicę o średnicy około 27cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód) i przełożyć do niej masę, wyrównać. Wstawić tortownicę do lodówki.

400 gramów masy kajmakowej podgrzać w garnuszku, aż będzie bardziej płynna; masa ma być rozpuszczona, ale nie gorąca.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać twaróg i serek mascarpone, zmiksować do połączenia się składników. Dodać jajka i mąkę i krótko zmiksować. Na końcu dodać masę kajmakową i wszystko dokładnie wymieszać.
Masę serową przelać do tortownicy. Lekko postukać formą, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawić do nagrzanego do 150ºC(z termoobiegiem) i piec około godziny. Wystudzić ciasto.

100 gramów masy kajmakowej podgrzać i dodać mleko. Kiedy polewa będzie płynna, polać sernik. Odstawić do zastygnięcia.

Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)


2 komentarze: