wtorek, 4 października 2016

TORCIK CZEKOLADOWY PRZEKŁADANY BITĄ ŚMIETANĄ I KONFITURĄ



Koniec września zaskoczył mnie piękną, prawie że letnią pogodą i postanowiłam upiec coś lekkiego, co będzie przywodziło na myśl lato. I tak powstał mój torcik- kakaowy biszkopt, puszysta śmietana i konfitura truskawkowa mojej mamy. Ciasto nasączyłam wodą z cytryną, dzięki czemu jest odrobinę orzeźwiające i przełamuje słodycz kremówki. Jeśli również chcecie poczuć trochę lata, to zapraszam do wypróbowania przepisu, polecam szczególnie z domową konfiturą lub dżemem :)



Składniki:

5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
3/4 szklanki drobnego cukru 
dwie łyżki kakao

600ml śmietany kremówki 
łyżka cukru waniliowego+ 3 łyżki cukru pudru 

300g konfitury lub dżemu truskawkowego 

100g czekolady mlecznej 
1 łyżka masła  

szklanka wody z cytryną


Aby zrobić biszkopt, należy oddzielić żółtka od białek i same białka ubić w misce. Później dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Obie mąki razem z kakao przesiać do miski z jajkami i wymieszać delikatnie szpatułką. 

Blaszkę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wykładamy tylko dno), przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160- 170ºC. Biszkopt należy piec około 35 minut, jednak należy sprawdzić patyczkiem, czy jest on upieczony, zależnie od piekarnika może być konieczne wydłużenie lub skrócenie czasu pieczenia. 
Upieczony biszkopt należy wystudzić i dopiero wtedy delikatnie oddzielić ciasto od boków foremki. 

Aby zrobić krem, należy schłodzoną śmietanę ubić w misce z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Kremówka powinna być sztywna, ale trzeba uważać, by jej nie "przebić". Gotowy krem schłodzić. 

Biszkopt przekroić na trzy równe części.
 Pierwszą część zapiąć w obręczy (lub po prostu wyjąć spód foremki, w której piekliśmy i w niej zapiąć blat biszkoptowy) i nasączyć wodą z cytryną. Na blat wyłożyć konfiturę, wyrównać i przykryć kremówką. Następnie położyć kolejny blat, znów nasączyć, przełożyć konfiturą i śmietaną (zostawić trochę śmietany do dekoracji), przykryć ostatnim blatem i nasączyć. 
Czekoladę wraz z masłem należy rozpuścić w kąpieli wodnej i przykryć nią ostatni blat ciasta, wyrównać. Ciasto należy schłodzić.
Schłodzone ciasto udekorować bitą śmietaną według uznania- jeśli nie macie ochoty, można w ogóle nie dekorować go śmietaną lub zastąpić śmietanę czymś innym. 

Smacznego :)







3 komentarze: