Koniec września zaskoczył mnie piękną, prawie że letnią pogodą i postanowiłam upiec coś lekkiego, co będzie przywodziło na myśl lato. I tak powstał mój torcik- kakaowy biszkopt, puszysta śmietana i konfitura truskawkowa mojej mamy. Ciasto nasączyłam wodą z cytryną, dzięki czemu jest odrobinę orzeźwiające i przełamuje słodycz kremówki. Jeśli również chcecie poczuć trochę lata, to zapraszam do wypróbowania przepisu, polecam szczególnie z domową konfiturą lub dżemem :)
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru
dwie łyżki kakao
600ml śmietany kremówki
łyżka cukru waniliowego+ 3 łyżki cukru pudru
300g konfitury lub dżemu truskawkowego
100g czekolady mlecznej
1 łyżka masła
szklanka wody z cytryną
Aby zrobić biszkopt, należy oddzielić żółtka od białek i same białka ubić w misce. Później dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Obie mąki razem z kakao przesiać do miski z jajkami i wymieszać delikatnie szpatułką.
Blaszkę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wykładamy tylko dno), przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160- 170ºC. Biszkopt należy piec około 35 minut, jednak należy sprawdzić patyczkiem, czy jest on upieczony, zależnie od piekarnika może być konieczne wydłużenie lub skrócenie czasu pieczenia.
Upieczony biszkopt należy wystudzić i dopiero wtedy delikatnie oddzielić ciasto od boków foremki.
Aby zrobić krem, należy schłodzoną śmietanę ubić w misce z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Kremówka powinna być sztywna, ale trzeba uważać, by jej nie "przebić". Gotowy krem schłodzić.
Biszkopt przekroić na trzy równe części.
Pierwszą część zapiąć w obręczy (lub po prostu wyjąć spód foremki, w której piekliśmy i w niej zapiąć blat biszkoptowy) i nasączyć wodą z cytryną. Na blat wyłożyć konfiturę, wyrównać i przykryć kremówką. Następnie położyć kolejny blat, znów nasączyć, przełożyć konfiturą i śmietaną (zostawić trochę śmietany do dekoracji), przykryć ostatnim blatem i nasączyć.
Czekoladę wraz z masłem należy rozpuścić w kąpieli wodnej i przykryć nią ostatni blat ciasta, wyrównać. Ciasto należy schłodzić.
Schłodzone ciasto udekorować bitą śmietaną według uznania- jeśli nie macie ochoty, można w ogóle nie dekorować go śmietaną lub zastąpić śmietanę czymś innym.
Smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie☺prawdziwy powiew lata we wrzesniu
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie☺prawdziwy powiew lata we wrzesniu
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń