wtorek, 2 kwietnia 2019

CIASTKA ORZECHOWE




Po roku przerwy, wracam z nowymi pomysłami i nowym zapałem do robienia tego, co kocham najbardziej- do pieczenia. Planuję wiele ciekawych przepisów, będą ciasta bardziej proste, domowe, ale też te nowoczesne, odrobinę trudniejsze. 
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na ciastka orzechowe; to bardzo prosty przepis, idealny, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ciastka oblałam w połowie mleczną czekoladą, to naprawdę  doskonałe połączenie. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym naczyniu do dwóch tygodni, jednak myślę, że znikną dużo szybciej :)




Składniki: 

150g orzechów laskowych
4 żółtka
375g mąki
260g zimnego masła
185g cukru pudru
łyżka pasty waniliowej lub cukru waniliowego


około 200g czekolady mlecznej


Nagrzać piekarnik do 170°C, nastawić termoobieg. Na blasze ułożyć orzechy i podprażyć je w piekarniku przez około 10 minut, aż zacznie odchodzić skórka. Wyjąć blachę, odczekać aż orzechy ostygną i zawinąć je w czystą bawełnianą ściereczkę. Pocierać orzechy przez ściereczkę do momentu, aż wszystkie zostaną pozbawione skórki. Następnie wstawić blachę z orzechami z powrotem do piekarnika (170°C, termoobieg) i prażyć, aż będą jasnobrązowe. Zostawić orzechy do całkowitego ostygnięcia, następnie zmielić je jak najdrobniej. 

Na stolnicy usypać górkę z mąki z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami, dodać masło; posiekać dużym nożem, aby powstały jak najdrobniejsze kawałki. Następnie zrobić dołek i wbić do niego żółtka oraz dodać wanilię. Zagnieść szybko kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić około godziny.
Ciasto można wyrobić również w robocie kuchennym: wszystkie składniki umieścić w misie robota (masło wcześniej pokroić na mniejsze części) i mieszać płaską końcówką (nie do ubijania) do momentu, aż ciasto zacznie tworzyć większe, zbite kawałki. Następnie szybko zagnieść ciasto rękami. 

Nagrzać piekarnik do 180°C, termoobieg. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. 

Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 3- 4mm i wykrawać ciastka. Ja użyłam okrągłej foremki, Wy użyjcie takiej, jakiej chcecie- jeśli nie macie okrągłej foremki, a zależy Wam na tym kształcie, z powodzeniem można użyć szklanki :)
Ciastka piec około 10 minut, aż będą lekko zrumienione; najlepiej cały czas ich pilnować, bo przez chwilę nieuwagi można je przypalić. 
Z tej porcji wyszło mi około 60 ciasteczek.

Upieczone i wystudzone ciastka maczać w rozpuszczonej czekoladzie; odkładać do zastygnięcia na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. 

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Te ciastka wyglądają świetnie, chętnie takie upiekę. Lubie takie ciastka bo można je zabrać ze sobą wszędzie. Bardzo często piekę dla swoich dzieci do szkoły ciastka z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ i muszę przyznać, że sama również często zabieram je do pracy. Polecam!

    OdpowiedzUsuń