wtorek, 5 grudnia 2017

BABECZKI RED VELVET




Witajcie w grudniu! Nie wiem, czy też tak macie, ale mi ten rok zleciał błyskawicznie- już jutro Mikołajki. I właśnie z tej okazji proponuję Wam pyszne babeczki w świątecznym kolorze- czerwone muffinki o kakaowym smaku, ze śmietankowym kremem. Są proste w wykonaniu, puszyste, delikatne, a w połączeniu z masą śmietankową rozpływają się w ustach. Użycie barwnika jest opcjonalne- możecie z niego zrezygnować, wtedy oczywiście słowo "red" w nazwie będzie zbędne, jednak smak pozostanie taki sam :) W taki dzień, jak 6 grudnia, przyjemnie będzie robić te małe wypieki z pomocnikami, szczególnie młodszymi- wtedy Wy pieczecie, a małe elfy mogą ozdabiać muffinki; ogranicza Was tylko wyobraźnia. Spróbujcie koniecznie :)





Składniki:

100g miękkiego masła
180g drobnego cukru
3 jajka
250g mąki pszennej
1/2 szklanki maślanki
2 łyżki cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody
czerwony barwnik 


250g mascarpone
250g śmietany 30% lub 36%
1/2 szklanki cukru pudru


Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, aby uniknąć zakalca. 
Mąkę, kakao i sodę przesiać do osobnej miski.
Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć w misce, aż masa będzie jasnożółta i puszysta. Dodać około 1/3 mąki z sodą i kakao, około 1/3 maślanki oraz jedno jajko, zmiksować. Powtórzyć ten krok do wyczerpania składników. Na samym końcu dodać barwnik- trzeba go dodać tyle, by ciasto było widocznie czerwone. Najlepiej użyć barwnika w żelu, ponieważ barwniki w płynie nie barwią mas tak dobrze i kolor nie jest wtedy zbyt intensywny. 
Masę przekładać do papilotek umieszczonych w foremce na babeczki- daje to pewność, że muffinki "nie rozjadą się" i będą trzymały kształt. Papilotki powinny być wypełnione mniej więcej do połowy.
Ciastka piec około 15 minut w 175ºC.

Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 24 muffinek.

Aby zrobić krem, należy dobrze schłodzone śmietanę i mascarpone ubić z cukrem na sztywną masę. Dowolnie udekorować babeczki- ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego, jednak możecie po prostu posmarować je kremem i udekorować np cukrowymi perełkami, albo podawać  zupełnie bez kremu- w moim domu jest jedna amatorka takich "gołych" muffinek :)
Babeczki z kremem przechowywać w lodówce.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz