piątek, 15 grudnia 2017

MIODOWE GWIAZDKI Z CYNAMONEM





Przedstawiam Wam kolejny świąteczny przepis- cynamonowe gwiazdki. Proste w wykonaniu, przepięknie pachnące cynamonem i wanilią, tak bardzo, że w czasie pieczenia cały dom wypełni się ich aromatem. Dzięki dodatkowi miodu mogą stać dłużej, niż zwykłe kruche ciasteczka, a ich porcja jest wystarczająca, żeby starczyło dla Was, Waszej rodziny i Waszych przyjaciół :) Oczywiście można zmniejszyć porcję o połowę, jeśli boicie się, że nie zjecie większej ilości, jednak z doświadczenia wiem, że te ciasteczka szybko znikają. Postanowiłam nie dekorować ich jakoś specjalnie, posypane cukrem pudrem lub zupełnie bez niczego są dokładnie takie, jakie chciałam: nie za słodkie, mocno cynamonowe, z wyczuwalną nutą miodu. Jeśli rozwałkujecie je trochę cieniej niż ja i zrobicie na górze dziurkę, to będą idealne do powieszenia na choinkę. Spróbujcie koniecznie tego przepisu, jeśli nie przepadacie za piernikami (a jeśli tak jak ja kochacie pierniki, to zajrzyjcie tutaj). Wesołych Świąt!





Składniki:

450g mąki pszennej
120g miodu
200g zimnego masła
2 jajka
3 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka pasty z wanilii (lub dwie łyżki cukru waniliowego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnuszku rozpuścić miód na małym ogniu, odstawić do ostygnięcia, ale nie dopuścić do stężenia; dodać pastę z wanilii lub cukier waniliowy. Ja używam naturalnego miodu, który w temperaturze pokojowej jest skrystalizowany i jeśli chcę uzyskać postać płynną, muszę go trochę podgrzać; jednak jeśli używacie miodu płynnego, nie trzeba go wcześniej rozpuszczać (ale pamiętajcie: naturalne- najlepsze). 
Na blat (lub stolnicę) przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodać masło i posiekać nożem razem z mąką. Gdy masło będzie już rozdrobnione, zrobić dołek i wbić tam dwa jajka, rozmieszać lekko z mąką i masłem końcówką noża. Następnie dolać do masy miód i zagnieść ciasto.
Gotową masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do schłodzenia na około godzinę. 

Połowę ciasta rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów i wykrawać ciasteczka; układać je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180ºC około 12- 13 minut. 

Z tej porcji ciasta wychodzi około 110 gwiazdek.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz