środa, 11 października 2017

BUDYŃ JAGLANY




Przedstawiam Wam dzisiaj zdrowy, bezglutenowy deser, który równie dobrze może być serwowany na śniadanie: czekoladowo- orzechowy budyń jaglany. Robi się go bardzo szybko- najwięcej czasu zajmuje ugotowanie kaszy jaglanej. Do przygotowania użyłam mleka roślinnego, deser mogą więc jeść osoby, które nie tolerują laktozy, a zamiast cukru dodałam słodzik- ksylitol. Budyń jaglany ma niewiele wspólnego z tradycyjnym budyniem, ma trochę inną konsystencję i smak, jednak według mnie jest bardzo smaczny, a do tego zdrowy- nic, tylko jeść :) Najbardziej lubię wersję na ciepło, jednak z powodzeniem można go jeść również na zimno- podajcie go tak, jak lubicie najbardziej. Spróbujcie koniecznie!





Składniki:

około 1/4 szklanki kaszy jaglanej
200ml mleka roślinnego
1 płaska łyżka kakao
2 łyżki ksylitolu
70g orzechów laskowych


Kaszę ugotować na wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
Orzechy laskowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie uprażone orzechy zawinąć w czystą ściereczkę i pocierać, aby pozbyć się skórek. Kilka orzechów odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować blenderem. 

Do ugotowanej kaszy wlać mleko roślinne i podgrzewać na małym ogniu. Dodać kakao, ksylitol i zmiksowane orzechy. Gorącą kaszę zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do miseczek i udekorować pozostałymi orzechami. 

Ilość podanych składników wystarcza do zrobienia dwóch porcji budyniu.

W wersji mniej "zdrowej" zamiast kakao można dodać czekoladę, rezygnujemy wtedy też z ksylitolu- masa będzie wystarczająco słodka. Jeżeli macie uczulenie na orzechy laskowe, budyń jest równie smaczny w wersji z samą czekoladą lub kakao. Jeśli lubicie mniej zwarte budynie, można dodać więcej mleka- deser z przepisu wychodzi gęsty, o konsystencji musu.


Smacznego :)




2 komentarze: