środa, 27 września 2017

TARTA JAGODOWA





Przedstawiam Wam przepis na prostą tartę z jagodami. Pomijając czas potrzebny na schłodzenie kruchego ciasta, robi się ją bardzo szybko, nie potrzebujecie do tego też wielu składników. Kruche, maślane ciasto, do tego krem z białą czekoladą i świeże owoce składają się na pyszną i lekką całość. U mnie świeci piękne słońce, które, mimo już kalendarzowej jesieni, przywodzi na myśl lato i myślę, że to idealna pora na wypróbowanie tego ciasta- można dostać jeszcze świeże owoce i zakosztować trochę lata :) Jeżeli nie jesteście fanami jagód, możecie dodać do tarty zamiast nich każde inne owoce, polecam jednak użyć surowych- na przykład malin lub truskawek. 
Spróbujcie koniecznie! 






Składniki:

200g mąki pszennej
50g cukru pudru
100g zimnego masła
1 jajko
łyżka zimnej wody

400g śmietany kremówki
200g białej czekolady

około 500g jagód


Aby zrobić kruche ciasto, należy posiekać zimne masło z mąką i cukrem na stolnicy, następnie dodać jajko i łyżkę zimnej wody i szybko zagnieść masę. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i chłodzić przez godzinę w lodówce. Później rozwałkować ciasto (ja robię to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia), przełożyć do formy do tarty i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie nakłuwać ciasto widelcem i piec około 25 minut w 200ºC, aż ciasto będzie przypieczone na złoty kolor. Piekarnik musi być mocno nagrzany w momencie wstawiania do niego ciasta.

Aby zrobić krem, należy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i ostudzić. Następnie ubić śmietanę na sztywno, dodać do niej czekoladę i krótko zmiksować, do połączenia się składników. Czekolada nie może być gorąca, bo może to spowodować zważenie się kremu. 

Na ostudzony spód wyłożyć krem i położyć owoce. Tartę należy schłodzić przed podaniem i przechowywać w lodówce.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz