środa, 20 września 2017

SERNIK JAGODOWY




Witajcie z powrotem po długiej przerwie! Dzisiaj, przy końcu już sezonu jagodowego, zapraszam na sernik jagodowy- jest pyszny, cięższy od zwykłego sernika, z nutą jagód, które jednak bardzo nie dominują w smaku ciasta. Sernik ma piękny fioletowy kolor- do ciasta użyłam nie całych, ale przetartych owoców. Wyczuwalny jest również delikatny smak orzechów- wyjątkowo użyłam do spodu ciastek orzechowych; wszystko to uzupełnia polewa z białej czekolady i świeże jagody na wierzchu. Przepis wart wypróbowania przez wszystkich jagodoholików, ale z doświadczenia wiem, że będzie smakował każdemu :) Jeżeli ochota na ten sernik najdzie Was zimą, to z powodzeniem można użyć mrożonych jagód. Spróbujcie koniecznie! 







Składniki:

150g ciastek orzechowych 
(ja użyłam ciastka belvita miód i orzechy)
60g płynnego masła


1kg twarogu
600g jagód+ 100g cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki cukru waniliowego


1 tabliczka białej czekolady
1 łyżka masła


Uwaga: wszystkie składniki na masę twarogową powinny być w temperaturze pokojowej.



Aby wykonać spód, należy zblendować ciastka na piasek, dodać do nich płynne masło i wymieszać. Następnie wyłożyć masę na spód tortownicy o średnicy około 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównać i wstawić do lodówki.

Jagody z cukrem zagotować w garnku, owoce muszą się rozpaść, a woda musi trochę wyparować, żeby przecier nie był za rzadki. Po przestudzeniu należy przetrzeć masę owocową przez sitko.

Twaróg, cukier, mąkę i cukier waniliowy krótko zmiksować w dużej misce, tylko do połączenia się składników. Następnie dodać jajka i znowu krótko zmiksować. Na samym końcu przelać do masy przetarte jagody i krótko wymieszać. 

Następnie masę przełożyć na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140ºC. Ciasto należy piec około 60 minut, aż z wierzchu będzie sprężyste i ścięte. Po upieczeniu można je wystudzić w wyłączonym piekarniku, a następnie przez 12 godzin w lodówce. 

Aby wykonać polewę, należy rozpuścić czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Następnie wylać polewę na schłodzony sernik. 

Ciasto może być przechowywane w temperaturze pokojowej.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Ale to musi być pyszne! Bardzo podobają mi się twoje ciasta i muszę je koniecznie wypróbować. Czekam na twoje kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Na pewno będą kolejne przepisy :)

      Usuń