sobota, 18 marca 2017

PANCAKES




Przy tej ponurej, deszczowej sobocie, zapraszam Was na pyszne pancakes, które na pewno poprawią Wam humor i osłodzą weekend :) Te amerykańskie naleśniki zdobędą Wasze podniebienia (i serca) swoją puszystością i miękkością, ale też prostotą wykonania: wszystkie składniki miksujemy, ciasto na chwilę odstawiamy, a później smażymy. Nie ma szans, że można coś zrobić źle, każdy poradzi sobie z tym prostym przepisem. Pancakes polecam Wam szczególnie na śniadanie, ale ja robię je też często na podwieczorek lub kolację. Jeśli chodzi o dodatki, panuje pełna dowolność, dżem, miód, cukier puder czy czekolada smakują z plackami tak samo smacznie. 
Spróbujcie koniecznie!






Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia




Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Resztę składników zmiksować w misce. Następnie dodawać do masy małymi partiami rozpuszczone masło i zmiksować. Masę odstawić na 15 minut. 

Pancakes smażymy na średnio gorącej, suchej patelni. Nie dodajemy tłuszczu, ponieważ w cieście naleśnikowym jest już masło, które nie pozwoli przywrzeć plackom do patelni. Łyżką wazową wylewamy ciasto i smażymy po jednej stronie, aż na wierzchu pojawią się pęcherze powietrza. Wtedy przekładamy naleśnika na drugą stronę, ale smażymy go już krócej.  

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe naleśniki, podane ze słodkimi dodatkami. Na zdjęciach polewam je miodem, jednak są równie smaczne z dżemem, cukrem pudrem lub kremem czekoladowym. 


Smacznego :)










3 komentarze:

  1. Apetycznie wyglądają *.* A właśnie szukałam czegoś smacznego na kolację:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam przepis dla mojego chłopaka. Lubi na słodko więc przełożyłam każdy pancakes czekoladą i bananami:D Wyszły wyśmienite na pewno spróbuję tez innych przepisów z twojej strony. :D

    OdpowiedzUsuń