piątek, 10 lutego 2017

SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE




Witajcie po tej długiej przerwie :) 
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na prosty, kremowy sernik, który zwykle podaję bez żadnych dodatków- sam w sobie jest smaczny i nie potrzebuje nic więcej, chociaż oczywiście można dodać do niego bakalie, oblać go czekoladą lub inną polewą. Bardzo istotną kwestią są trzy rzeczy: po pierwsze miksowanie, po drugie - temperatura, w której pieczecie ciasto, po trzecie: temperatura składników. Gdy dodamy do masy jajka, miksujemy tylko do połączenia się składników; dzięki temu sernik nie wyrośnie gwałtownie, a później nie opadnie- będzie równy i prosty. Temperatura tak samo wpływa na ciasto - za wysoka spowoduje zbytnie rośnięcie masy, która później i tak zawsze opada, więc sernik może być nierówny, wyższy po bokach. Jeśli chodzi o temperaturę składników- wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej (również ser), wtedy na 99% ciasto uda się Wam tak, jak tego chcecie :) Koniecznie spróbujcie tego przepisu, jeśli jesteście fanami sernika - wychodzi on kremowy, lekki, niezbyt słodki, po prostu pyszny; jeśli nie jesteście fanami - również spróbujcie - ja dzięki temu polubiłam serniki :)




Składniki:

na spód:

100g masła
150g herbatników

na ciasto:

jeden kilogram twarogu
5 jajek
100g miękkiego masła
jedna szklanka cukru
jedna łyżka mąki ziemniaczanej
jedna łyżka mąki pszennej
łyżka cukru waniliowego


Aby wykonać spód do ciasta, należy pokruszyć ciasteczka na drobny piasek (najlepiej i najszybciej będzie blenderem). Masło roztopić na małym ogniu i dolać do ciasteczek, wymieszać. 
Dno tortownicy o średnicy około 24 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć masę ciasteczkową do blaszki, wyrównać. Tortownicę wsadzić do lodówki i schłodzić, aby masło zastygło i by można było wylać na spód masę serową.

Aby wykonać masę serową, należy utrzeć w dużej misce masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko zmiksować masę. Później należy dodawać po trochu twarogu, cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu przesiać przez sitko obie mąki, zmiksować. 

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Wstawić tortownicę do nagrzanego do 150ºC piekarnika i piec około 1,5 godziny, aż sernik będzie sprężysty i ścięty na wierzchu. 

Wystudzić sernik i oddzielić nożem boki ciasta od boków tortownicy. Można podawać je z polewą czekoladową (lub inną, taką, jaką lubicie) lub najprościej, posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)








1 komentarz: