poniedziałek, 3 października 2016

PLACEK ZE ŚLIWKAMI




 Pomyślałam, że pierwszy post powinien mieć coś wspólnego ze śliwkami, w końcu to "śliwka w cieście":) Poza tym jest jesień i właśnie teraz te owoce są najlepsze. Mój placek ze śliwkami to zwyczajne, ucierane ciasto z owocami i kruszonką, jednak w smaku jest zupełnie "niezwyczajne"- wilgotne, odpowiednio słodkie, z kwaskowatymi węgierkami przełamującymi słodycz kruszonki. Idealne do herbaty czy kawy w jesienne wieczory :) Zapraszam do wypróbowania tego prostego, ale bardzo, bardzo smacznego przepisu. 
   

 
Składniki na ciasto:

200g miękkiego masła 
150g drobnego cukru
jedna łyżka cukru waniliowego
4 jajka
200g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
około 1 kg śliwek węgierek 

Składniki na kruszonkę:

200g mąki pszennej
120g roztopionego i przestudzonego masła 
150g cukru 
łyżeczka cukru waniliowego



Żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo zakalca, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej :) 

W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać szczyptę soli i dalej ucierać. Dodawać po jednym jajku, po wbiciu każdego ucierać masę. Przesiać przez sitko obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem (lub szpatułką) do połączenia się składników. 

Większą blaszkę (około 20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.  

Aby zrobić kruszonkę, należy wsypać do miski mąkę wraz z cukrem i mieszając palcami, dolewać po troszku roztopionego masła. Jeżeli kruszonka będzie zbyt mokra, można dosypać odrobinę mąki.

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie ułożyć je na cieście skórką do dołu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC i piec około 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.  

Smacznego :)


  

7 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda :) Mniam, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chociaż nie lubię śliwek, wygląda fantastycznie! Chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! Przepis jest, nic tylko próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wyszło pyszne☺jest szybkie i proste do zrobienia.Zrobiłam je z brzoskwiniami z puszki bo nie miałam śliwek 😉 .wyszło super.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę :)
      Również pozdrawiam Pani Aniu :)

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń