Dzisiaj na blogu słodkości specjalnie na zbliżający się Dzień Zakochanych- kruche migdałowe serca. Ciasteczka są bardzo maślane, odpowiednio słodkie, udekorowane lukrem królewskim z dodatkiem malin- dzięki temu lukier nie jest zbyt twardy, ma piękny kolor i kwaskawy posmak owoców. Użyłam dosyć dużej foremki do wycinania ciastek, jednak jeśli macie mniejszą lub w innym kształcie możecie spokojnie jej użyć, trzeba wtedy pamiętać o dostosowaniu czasu pieczenia do wielkości ciastek. Serduszka są naprawdę pyszne i jestem pewna, że osoby, dla których je upieczecie, będą zachwycone takim własnoręcznie zrobionym prezentem. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
175g zimnego masła
250g mąki
100g zmielonych migdałów
120g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
pasta z wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
(ewentualnie cukier waniliowy)
lukier:
1 białko
szklanka cukru pudru
około dwóch łyżek przetartych malin
Na stolnicę lub stół przesiać mąkę, dodać do niej cukier puder i migdały. Następnie dodać masło i kroić je nożem, mieszając je z sypkimi składnikami. Gdy masło będzie już bardzo drobno pokrojone, zrobić w masie dołek, w który wbić jedno jajko i żółtko, dodać pastę z wanilii i całość szybko zagnieść. Kruche ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie, na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 milimetrów i wykrawać ciasteczka. Wstawić je do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec około 12-14 minut, aż ciasteczka się zrumienią.
Aby zrobić lukier, należy ubić białko z cukrem pudrem na gładką, dosyć sztywną masę- będzie gęsta, ale nie zupełnie sztywna. Pod koniec ubijania dodając przetarte maliny. Jeżeli chcecie uzyskać zwykły, biały lukier, zrezygnujcie z malin, możecie je też zastąpić barwnikiem spożywczym w dowolnym kolorze. Przełożyć lukier do rękawa cukierniczego i dekorować ciastka- trzeba to zrobić sprawnie, bo masa dość szybko zastyga. Pozostawić ciastka do całkowitego zastygnięcia lukru. Przechowywać w szczelnym zamykanym opakowaniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz