piątek, 19 stycznia 2018

CIASTKA Z PŁYNNĄ CZEKOLADĄ




Witajcie po dłuższej przerwie :) Przedstawiam Wam dzisiaj coś absolutnie przepysznego- słynne lava cake, czyli ciastka z płynną czekoladą. Ten deser będzie idealny przy tym zimowym klimacie, który od kilku dni panuje w Polsce- ciastka są podawane na ciepło, rozpływają się w ustach, a do tego są intensywnie czekoladowe... czego chcieć więcej :) Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a przy tym mało pracochłonnego, to polecam ten przepis. Gdy odwiedzą Was niespodziewani goście, ta receptura również świetnie się sprawdzi. Zwykle robię lava cake tak, jak opisałam poniżej, jednak można podawać je również inaczej- na przykład z owocami, najlepiej odrobinę kwaśnymi, by przełamały smak czekolady. Świetnie sprawdzą się w tej roli również te mrożone- wystarczy podgrzać je w garnuszku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, obiecuję, że będziecie zachwyceni :)





Składniki:

100g masła
2 jajka
2 żółtka
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
40g cukru
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub cukier waniliowy



Obie czekolady i masło rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia. Jajka, żółtka, cukier oraz pastę z wanilii utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać przestudzoną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszać. Na końcu przesiać do masy mąkę i wymieszać.

Cztery małe foremki żaroodporne (kokilki) wysmarować odrobiną masła. Następnie przelać ciasto do kokilek. 

Wstawić ciastka do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec 8 minut (lub odrobinę krócej). Należy dokładnie pilnować czasu, ponieważ nawet minuta dłużej w piekarniku sprawi, że ciastka mogą nie być płynne w środku. 

Podawać od razu- zimne ciastka nie będą miały płynnego środka, stracą też odrobinę na smaku.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz