piątek, 18 listopada 2016

TARTA Z JABŁKAMI



Dzisiaj prezentuję Wam bardzo klasyczną propozycję jesienną - tartę z jabłkami. Lekkie kruche ciasto, słodkie jabłka, zapach cynamonu i wanilii unoszący się w całym domu... Gwarantuję Wam, że żaden z domowników nie przejdzie obojętnie obok tego wypieku :) Tarta jest prosta w wykonaniu, smaczna, a z kratką na wierzchu dosyć efektowna. Dla większej słodyczy lub po prostu dla ozdoby wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, podawać z sosem waniliowym lub jeszcze na ciepło z lodami waniliowymi. To taka prostsza wersja szarlotki, ale to wcale nie znaczy, że gorsza w smaku :) Zapraszam do wypróbowania :)





Składniki:

200g mąki
50g cukru pudru
100g zimnego masła
jedno jajko
szczypta soli

1kg jabłek
pół szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
cynamon

Opcjonalnie do dekoracji:

cukier puder


Aby wykonać kruche ciasto, należy przesiać mąkę, cukier puder i sól na stół (lub stolnicę), dodać masło i zacząć kroić, zagarniając mąkę. Gdy pokroimy już masło na małe kawałeczki, należy zrobić wgłębienie w masie i wbić tam jajko. Następnie szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić około 30 minut. 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku. Poddusić jabłka do miękkości, zdjąć z ognia. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek, przełożyć do foremki na tartę, odciąć wystające brzegi, docisnąć dobrze ciasto do boków foremki. Skrawki uformować w kulkę, zawinąć w folię i ponownie schłodzić. 

Spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 25, do lekkiego zezłocenia się ciasta. 

Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować, a następnie pokroić w paski- szerokość jest dowolna, zależy też ile zostanie Wam ciasta po odkrojeniu brzegów.

Po upieczeniu, wyjąć spód z piekarnika, wyłożyć na niego jabłka, a na wierzchu poukładać paski w kratkę. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiec, aby paski były lekko złote. 

Po ostudzeniu cista można je posypać cukrem pudrem. Można je też podawać jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych. 

Smacznego :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz